Άρθρα

Απέραντη χωματερή η Τρίπολη

Σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει η Τρίπολη με τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων να σωρεύονται επί τρεις μήνες στην πόλη. Κάθε ημέρα που περνά χωρίς λύση φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο να εκραγεί η υγειονομική βόμβα που απειλεί την αρκαδική πρωτεύουσα.Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε άμεση πλέον απειλή καθώς από την επόμενη βδομάδα αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μέσω των εντόμων.


Χθες η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευ. Κουτζαμάνη ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα σκουπίδια που έχουν πνίξει την Τρίπολη, με σχετική παραγγελία της προς την εισαγγελία της πόλης, ζητώντας να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί ή όχι αξιόποινες πράξεις.


Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή μπροστά στη γενική κατακραυγή που έχει ξεσπάσει, καταφεύγει σε προσωρινές λύσεις. Με κατεπείγουσες διαδικασίες μισθώνει φορτηγά για να μεταφέρει σκουπίδια στον ιδιωτικό χώρο τον οποίο αποφάσισε να μισθώσει με 1.800 ευρώ τον μήνα, στον Αγιο Βλάση κοντά στο χωριό Σιλίμνα, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Παράλληλα διανέμει στους οικισμούς μεγασάκους προκειμένου να συγκεντρωθούν οι διάσπαρτες σακούλες και να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.


Η Τρίπολη, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εδώ και μήνες είναι πολιορκημένη πόλη. Τα σκουπίδια βρίσκονται σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σπίτια από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 4.000 τόνους, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα και απειλώντας άμεσα τη δημόσια υγεία.


Κάτοικοι και φορείς της πόλης είναι ανάστατοι. Βρίσκονται επί ποδός, αντιδρούν, ανησυχούν, αλλά λύση δεν βλέπουν να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 17 μηνυτήριες αναφορές κατά της δημοτικής αρχής.


«Σκουπιδούπολη»


Το Συντονιστικό Οργανο Αγανακτισμένων Πολιτών σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η Τρίπολη έχει καταντήσει αντί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην άνευ συναγωνισμού πρωτιάς σκουπιδούπολη». Και αυτό, όπως τονίζουν, γιατί «οι τοπικοί άρχοντες μεταφέρουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον από τύπου κοκορομαχίας και μεθοδεύουν αποσπασματικές λύσεις».


Επιπλέον, ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας κάνει λόγο για υγειονομική βόμβα καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Βασίλης Ψυχογιός, η κίνηση αυτή «ήταν το έσχατο μέτρο καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας. Τα σκουπίδια έχουν υποστεί σήψη και αυτομάτως πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να υπάρξουν έντομα που θα μεταφέρουν σαλμονέλα και τύφο. Χρειάζεται άμεση επέμβαση. Μέχρι και χθες δεν υπήρχε ούτε ένα περιστατικό. Αλλά όταν το θερμόμετρο αγγίξει τους 20 βαθμούς Κελσίου, η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη».


Μάλιστα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας σημειώνει ότι απαιτείται και απολύμανση των περιοχών και αφού απομακρυνθούν τα σκουπίδια. Κάτι που, σημειώνει, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει μέχρι να αρχίσουν οι ζέστες. Οπως εξηγεί, για να αδειάζει η πόλη σε μία ημέρα από τα σκουπίδια απαιτούνται 1.400 απορριμματοφόρα και ο δήμος διαθέτει μόλις τέσσερα.


Σημειώνεται ότι η Τρίπολη τίθεται για δεύτερη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα σε δύο χρόνια. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει ανοιχτός διαγωνισμός για τη μεταφορά 3.000-4.000 τόνων απορριμμάτων. Οπως ανέφερε, τα σκουπίδια θα αποθηκευτούν στον ιδιωτικό χώρο που έχει ενοικιάσει ο δήμος στον Αγιο Βλάση. Οταν ολοκληρωθεί η μονάδα προσωρινής διαχείρισης που ετοιμάζει ο Δήμος Τρίπολης στη θέση Μεγαβούνι, τα σκουπίδια θα μεταφερθούν εκεί και θα αποκατασταθεί πλήρως η ενοικιαζόμενη έκταση.


Επίσης, νέο διαγωνισμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Τρίπολης αποφάσισε και η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης.


Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου Τρίπολης και Περιφέρειας Πελοποννήσου και αφορά στο ποσό των 305.000 ευρώ.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ
Από τη γούβα του λατομείου στην Κοζάνη…


Τον Μάρτιο του 2013 η Τρίπολη κηρύχθηκε για πρώτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς δεν είχε και τότε χώρο να εναποθέσει τα σκουπίδια της. Με απόφαση του Α. Λυκουρέντζου, υπουργού Υγείας και βουλευτή του νομού, υπεγράφη σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ ξεκινώντας τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Η σύμβαση όμως έληξε τον περασμένο Δεκέμβρη και τα σκουπίδια έκτοτε μένουν στους δρόμους καθώς η αρκαδική πρωτεύουσα δεν κατάφερε να βρει λύση προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων της.


Στις 26 Φεβρουαρίου ο νέος δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής με επιστολή προς τον φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ζητούσε να μεταφέρει τα σκουπίδια της πόλης στον ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη). Ωστόσο δεν κατέστη εφικτό καθώς για να… ταξιδέψουν 600 χλμ. τα σκουπίδια θα κόστιζαν 100 ευρώ τον τόνο.


Σημειώνεται ότι η Τρίπολη, πριν περιέλθει στο αδιέξοδο, πετούσε τα σκουπίδια της σε μια γούβα που είχε αγοραστεί από τον δήμο το 1982 στο πρώην λατομείο Καγιάννη ή Πλάτωμα, 3 χλμ. από την πόλη. Εκεί και χωρίς διαδικασίες υγειονομικής ταφής κατέληγαν τα σκουπίδια της Τρίπολης αλλά και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα το Πλάτωμα το οποίο υπολογιζόταν να κορεστεί σε 50 χρόνια, να κλείσει το 2013 με δικαστική απόφαση.


Η εναλλακτική λύση του δήμου ήταν μια ιδιωτική έκταση στην Αγία Τριάδα. Σύμφωνα με τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης της 24ης Απριλίου 2013, η Αγία Τριάδα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως σταθμός μεταφόρτωσης χωρίς να προηγηθεί έκδοση περιβαλλοντικής μελέτης. Η προσωρινή μεταφόρτωση όμως εξελίχθηκε σε μόνιμη απόθεση και ο δήμος νοίκιασε την έκταση για 3.000 ευρώ τον μήνα.


Το ΥΠΕΚΑ επέβαλε πρόστιμο 57.600 ευρώ στον Δήμο Τρίπολης για την Αγία Τριάδα, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου αποκαλεί την περιοχή «εστία περιβαλλοντικού εγκλήματος».


Τον περασμένο Σεπτέμβριο η νέα δημοτική αρχή σταμάτησε να πληρώνει το μίσθωμα στην Αγία Τριάδα, επιλέγοντας ως χώρο προσωρινής διαχείρισης το Μεγαβούνι Βαλτετσίου. Ομως στο γειτονικό Λεβίδι οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν όταν έμαθαν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί προσωρινά ο δικός τους ΧΑΔΑ, ακυρώνοντας κι αυτήν την προσωρινή, και χωρίς βέβαια περιβαλλοντικούς όρους, λύση.

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *