Άρθρα

Ρίχνουν στον Πατραϊκό τόνους επικίνδυνων υγρών απόβλητων

Σε λεκάνη απορροής δεκάδων χιλιάδων υγρών επικίνδυνων απόβλητων, έχουν μετατρέψει επί δεκαετίες οι Δήμοι Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας τον Πατραϊκό κόλπο, με την ένοχη σιωπή των αρμοδίων και εμπλεκομένων υπηρεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών, καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου, ο οποίος από το νόμο θα έπρεπε να έχει επέμβει για να σταματήσει η παρανομία.

ΧΥΤΑ Φλόκα, Βιολογικός της Βιομηχανικής, Ξερόλακκα αλλά ακόμα και αυτός ο Βιολογικός της Πάτρας στον οποίο οδηγούνται παράνομα βοθρολύμματα, σε συνδυασμό με τον αγωγό που επί χρόνια κατέληγε στη θάλασσα στην περιοχή της Μαρίνας, συνθέτουν το σκηνικό της ρύπανσης της αυθαιρεσίας και της ατιμωρησίας, σε βάρος των πολιτών της Αχαϊας.

Ακόμα και αυτός ο ΧΥΤΑ του Φλόκα, ο οποίος μετρά σε σχέση με όλους τους άλλους στην περιοχή λίγα χρόνια λειτουργίας, έχει πρόβλημα στεγανότητας με αποτέλεσμα επικίνδυνα στραγγίδια από τα απορρίμματα να καταλήγουν στην θαλάσσια περιοχή της Κάτω Αχαγιάς.

Ο Βιολογικός της Βιομηχανικής ζώνης, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα και αυτοψίες, μόνο βιολογικός δεν είναι καθώς λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία του, οδηγεί μέσω του Πείρου ποταμού στη θάλασσα τόνους επικίνδυνων και ραδιενεργών αποβλήτων τα οποία αποτελούν προϊόν της δραστηριότητας των εργοστασίων της περιοχής και… όχι μόνο.

Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας αποτελεί την τρίτη και μία από τις πιο επικίνδυνες και μολυσματικές πηγές για τον Πατραϊκό καθώς αποδεδειγμένα και χωρίς καμία προσπάθεια κάλυψης οδηγεί συχνά πυκνά μέσω του Καραβά αλλά και αγωγών στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τερψιθέα τόνους από επικίνδυνα στραγγίδια ενώ την ίδια ώρα δεν τίθεται καν θέμα στεγανότητας για έναν από τους πιο κορεσμένους ΧΥΤΑ σε πόλη την επικράτεια.

Ωστόσο ακόμα και αυτός ο Βιολογικός καθαρισμός της Πάτρας αποτελεί – σε αντίθεση με ότι πρεσβεύει για τον καθαρισμό του Πατραϊκού – συχνά πυκνά εστία μόλυνσης καθώς η κατάληξη βοθρολυμάτων, κρυφά μέσω της απόθεσης σε αγωγούς που καταλήγουν σε αυτόν, ρυπαίνει την νότια πλευρά της Πάτρας.

Κερασάκι στην τούρτα της παρανομίας και της έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών μέσω της Δημόσιας Υγείας, ο αγωγός που υπάρχει στην περιοχή της Μαρίνας και μέσω του οποίου επί δεκαετίες καταλήγουν – στο ύψος του πάρκινγκ της Ηρώων πολυτεχνείου – μεγάλες ποσότητες λυμάτων χωρίς κανένας να απολογείται για την παρανομία αυτή.

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *