Άρθρα

ΣΚΟΥΡΙΕΣ Οξείδωση Περιβαλλοντικής Πολιτικης της Ελλάδος

Από Μ. Αντωνοπουλο, γεωλόγο – γεωτεχνικό περιβάλλοντος. Μ.Sc.  Οργ. Γραμματέα ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδος.

Οι επιχειρούμενες εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βόρειο Χαλκιδική υπερβαίνουν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα προκαλέσουν μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον, αποτελώντας τελικά βίαιη επέμβαση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι θα προκληθεί καταστροφή πολύτιμων φυσικών Δασών, κάποια απότα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά των αρχέγονων δασών, καταστροφή παραγωγικών εδαφών, τα οποία διαχρονικά και κατά αειφορικό τρόπο στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και αχρήστευση των υδάτινων πόρων πολλών λεκανών απορροής και μεταφορά τοξικών ρυπαντών στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Η σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική δεν είναι αειφορική καθώς θα μεταβάλει ριζικά το χαρακτήρα της περιοχής από αγροτική-τουριστική σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας και θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια του περιβάλλοντος της Βόρειας Ελλάδας σε υπερτοπική κλίμακα.

Με δεδομένο ότι αυτές οι μεταλλευτικές δραστηριότητες σχεδιάζεται να γίνουν με τη μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης μεγάλης κλίμακας, αποτελούν περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση για τη χώρα μας, αφού στις περιπτώσεις αυτές χάνεται κάθε προοπτική ακόμα και στοιχειώδους περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Το ΓΕΩΤΕΕ επιβάλλεται να καλέσει την Πολιτεία να σταματήσει αμέσως τις εξορυκτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές και να δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.»

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

One thought on “ΣΚΟΥΡΙΕΣ Οξείδωση Περιβαλλοντικής Πολιτικης της Ελλάδος

  1. Ο/Η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου λέει:

    Πολύ σημαντικό και καίριο άρθρο για την καταστροφική πολιτική «ανάπτυξης» που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *