Άρθρα

Ανοχύρωτη πόλη η Καλαμάτα σε περίπτωση φυσικών καταστροφών

Τις τελευταίες ώρες η Καλαμάτα δέχεται ένα μεγάλο φορτίο βροχής που έχει αγγίξει και τα 80 χιλιοστά σε μία μόλις μέρα.  Όταν πρόσφατα συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες πλημμύρες που απείλησαν και απειλούν και ανθρώπινες ζωές.  Η κυκλοφορία στην Επαρχιακή οδό Καλαμάτα – Μεσσήνη έχει διακοπεί και αν δεν είχαμε την εναλλακτική με τον νέο κόμβο θα δυσκολευόταν κάποιος να πλησιάσει με ευκολία στο νέο Νοσοκομείο.  Επιβεβαιώθηκαν λοιπόν όλα τα σενάρια για την Καλαμάτα και δυστυχώς η αντιμετώπιση από το δήμο,  είναι επιεικώς επιπόλαια.     Προφανώς ο δήμος δεν έχει αντιληφθεί ότι με τις αρμοδιότητες από τον Καλλικρατικό νόμο τα υδατορέματα αποτελούν δική του ευθύνη και όχι των τεχνικών υπηρεσιών και της αντιπερειφέρειας.

Ένα άλλο γνωστό και σημαντικό θέμα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοίτη του Νέδοντα σήμερα. Είναι εμφανές ότι έχει διαβρωθεί το τσιμέντο στο μέσον της κοίτης και έχουν αρχίσει οι αποκολλήσεις από μεγάλες πλάκες που κινδυνεύουν να φράξουν την ροή του, η να μειώσουν κατά πολύ την ταχύτητα απομάκρυνσης των πλεοναζόντων υδάτων.  Ο χείμαρρος ως γνωστό συνδέει με γέφυρες τα δύο τμήματα της πόλης μας.  Τι θα γίνει αν κάποια στιγμή υπερχειλίσει.  Πώς θα μπορέσουμε να μεταφερθούμε για παράδειγμα στο Νοσοκομείο που βρίσκεται σήμερα στην άλλη πλευρά της πόλη μας, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης τουλάχιστον στην παλιά πόλη της Καλαμάτας.

Περισσεύει τσιμέντο για αναπλάσεις και δεν περισσεύει για την επούλωση της κοίτης του Νέδοντα και τον καθαρισμό του ποταμού Άρι που ως βασικός αποδέκτης δεκάδων ρεμάτων β και γ τάξης δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Τι θα συμβεί αν πλημμυρίσει και ο Νέδοντας, θα περιμένουμε να φύγουν τα πλεονάζοντα ύδατα όπως σήμερα βλέπουμε στον ποταμό Αρι,  η θα μετακινηθούμε μέσω θαλάσσης.

Όλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς η σύγχρονη πραγματικότητα.

Οφείλει η δημοτική αρχή να οχυρώσει και να προστατέψει αποτελεσματικά την πόλη και όχι να θυσιάσει την ασφάλεια σε όφελος της προσωρινής εικόνας της κεντρικής πόλης.

Τα χρήματα από το πράσινο ταμείο που εκμεταλλεύεται ο δήμος είναι για έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και όχι για φρέατα απορριμμάτων που έχουν κλείσει βασικούς οδούς, με καταλήψεις πεζοδρομίων που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων.

Αναμένουμε από το δήμο Καλαμάτας, ένα μεγάλο και σοβαρό οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης να επαναπροσδιορίσει το όραμα του, για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο τόπο μας και όχι για έργα βιτρίνας και υψηλής επικινδυνότητας που υποθηκεύουν το μέλλον της ζωής στην πόλη μας. www.ppellados.gr

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *