Άρθρα, Μεσσηνία

Περιβαλλοντικά προβλήματα προκύπτουν με την ολοκλήρωση κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας.

Με μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ανοιχτού θεάτρου Καλαμάτας προϋπολογισμού 1.270.000 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ αποτελώντας ένα δύσκολο έργο που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα μελετητικά που είχε σαν αποτέλεσμα τον επαναπροσδιορισμό του όσον αναφορά τουλάχιστον το ζήτημα της κατασκευής των κερκίδων χωρητικότητας 2.000 θέσεων ατόμων.  

Παρατηρώντας όλη την εξέλιξη του έργου από την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης μέχρι και σήμερα, διαπιστώνουμε ότι και με την νέα εργολαβία εξαιρέθηκε η γεωτεχνική έρευνα – εδαφοτεχνική μελέτη η όποια ρητά προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για χώρους συνάθροισης κοινού.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα προς τους αποδέκτες της επιστολής αυτής αν απαιτείται τέτοια μελέτη και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στο υπέδαφος, άγνωστες προφανώς σε όσους δεν το έχουν ερευνήσει η δεν επιθυμούν να το πράξουν.

Συγκεκριμένα από τη Μικροζωνική μελέτη μετά τους φονικούς σεισμούς που έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 στην Καλαμάτα, με μέγεθος 6,2 στην κλίμακα Ρίχτερ,  και τον θάνατο 20 ανθρώπων, ταυτοποιήθηκε ότι η συγκεκριμένη θέση κατασκευής του θεάτρου, είναι σε ζώνη υψηλού σεισμικού κινδύνου λόγω των προσχώσεων του Νέδοντα. Δηλαδή λόγω των φερτών υλικών που υπάρχουν κατά μήκος της κοίτης του και εκατέρωθεν αυτής.  Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις καταρρεύσεις κτιρίων και πολυκατοικιών στην περιοχή Νησάκι Καλαμάτας που υπήρχαν και τα περισσότερα θύματα και καταστροφές που έχουν τις ίδιες εδαφικές παραμέτρους όπως και το υπέδαφος του ανοικτού θεάτρου.

Επίσης η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας έχει μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα και πέραν του ζητήματος των προσχωματικών εδαφών που εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια σε κοίτες χειμάρρων και διαφορικές καθιζήσεις η και ρευστοποιήσεις. Συνεπώς σεισμοί της τάξης των 6 με 7 Ρίχτερ δεν μπορούν να αποκλειστούν τα επόμενα χρόνια.  Τα μεγάλα ενεργά ρήγματα της ρηξιγενούς ζώνης του Νέδοντα διατρέχουν και κάτω από τις προσχώσεις και την εγγύτερη περιοχή αν όχι και τη θέση ανάπτυξης του έργου, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στον γεωλογικό και χάρτη του ΙΓΜΕ.

 

Να θυμίσουμε και να επισημάνουμε ότι στο Μέγαρο Χορού έγινε αντίστοιχη μελέτη πριν 25 περίπου χρόνια και ας είναι εκτός της κοίτης Νέδοντα και ας έχει μόνο 700 θέσεις, και ας είναι κλειστό θέατρο, με ειδική βεβαίως θεμελίωση και εξυγίανση που έγινε για το σκοπό αυτό.  

Επίσης το ανοιχτό θέατρο, είναι το μοναδικό αδειοδοτημένο έργο μέσα στην κοίτη του χειμάρρου από την οδό Αρτέμιδος μέχρι την οδό Νέδοντος, μετά τους σεισμούς του 1986.

Συνεπώς και σε συνέχεια της αλληλογραφίας που είχαμε προγενέστερα και επειδή άλλαξαν πολλά από τότε, πιστεύουμε ότι οι πολίτες και επισκέπτες τους ανοικτού θεάτρου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, είτε δεν είναι απαραίτητο να διαθέσουμε ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του προϋπολογισμού του έργου ή ότι δεν το κάνουμε γιατί θα προκύψουν ανυπέρβλητα προβλήματα και θα καθυστερήσει το έργο ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση είναι υπέρ της ασφαλείας και της φήμης που θα συνοδεύει την κατασκευή η τεκμηριωμένη απάντηση.

Περιττό να αναφέρουμε ότι τα όποια προβλήματα ή αστοχίες μπορεί να εμφανιστούν δεν σχετίζονται τόσο με πλημμυρικά φαινόμενα του χειμάρρου, αλλά αποκλειστικά με τον τύπο των εδαφών και την σεισμικότητα της περιοχής μας.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη ζώνη βρίσκεται εκτός γεωλογικής καταλληλότητας του ΓΠΣ όπως και όλες υπό πολεοδόμηση περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες υδατορεμάτων.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντινείας που εξαιρεί το σύνολο των ιδιοκτησιών από πολεοδόμηση στις διευρυμένες κοίτες μικρών χειμάρρων και τις θεωρεί αμφίβολες η και ακατάλληλες γεωλογικά, σε απόσταση 20 μέτρα εκατέρωθεν. Εδώ δεν ισχύουν όσα ισχύουν στην πολεοδομική μελέτη που αναρτήθηκε πρόσφατα για τη Μικρή Μαντίνεια προκύπτει το ερώτημα. Είναι ότι πιο επίκαιρο έχουμε εγκεκριμένο μελετητικά.

Επίσης, σε ένα απλό έργο του Μορέα στην περιμετρική οδό της πόλης στην περιοχή Φαραί, σε πολύ καλύτερα εδάφη συνεκτικά και ημιβραχώδη εκτελούνται δεκάδες πασαλομπήξεις για να μεταφερθεί και να εκτραπεί ένα μικρό υδατόρεμα σε ένα άλλο.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του θέματος και επιβάλλεται να υπάρχει ρητή διασφάλιση ότι δεν απαιτείται γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, τουλάχιστον από τον κατασκευαστή, τον μελετητή και την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας.

Σημείωση: Η εκσκαφή και εξυγίανση που έγινε πρόσφατα δείχνει αργίλους που δεν εμπεριέχονται στην πρώτη εκτίμηση της υπηρεσίας. Δηλαδή δυσμενέστερες συνθήκες θεμελίωσης.

Μιχάλης Αντωνόπουλος

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *