Η πιο συνηθισμένη λύση είναι η κάλυψη των φρεάτων και η σφράγιση των γεωτρήσεων μια διαδικασία γνωστή ως «τσιμέντωση και εγκατάλειψη». Όμως η λύση αυτή είναι δαπανηρή, και οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν το πρόβλημα και τα ωφέλη για το περιβάλλον.
Έτσι, μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 14.000 μη σφραγισμένες, μη παραγωγικές παράκτιες κυρίως ανενεργές υδροληψίες, που συνεχίζουν να δέχονται ουσίες οι οποίες «σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι καλές για τα οικοσυστήματα ή την ανθρώπινη υγεία», όπως σημείωσε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, Γεωλόγος γεωτεχνικός ερευνητής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου «Δεν θέλουμε αυτά τα πράγματα στο πόσιμο νερό μας ή στο έδαφος δίπλα μας ή στα τρόφιμά μας», είπε.
Η μελέτη εκτιμά ότι μόνο η κάλυψη αυτών των φρεάτων θα κόστιζε περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ.
Οι νομικές υποχρεώσεις
Οι ιδιώτες ή το δημόσιο που κατέχουν γεωτρήσεις νερού και υποτίθεται ότι πρέπει να τα κλείνουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους – αν και οι ακριβείς κανόνες ποικίλλουν αναλόγως την περιφέρεια και τις κατά τόπους υπηρεσίες υδάτων, που στην ουσία δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία καθώς και το αν μια γεώτρηση βρίσκεται αποκλειστικά στον έλεγχο τους. Στην πράξη, όμως, η σφράγιση συχνά δεν γίνεται. Ορισμένοι αφήνουν τα ανενεργά φρέατα σε αδράνεια με την ελπίδα να τα επαναλειτουργήσουν αργότερα. Άλλοι μεταβιβάζουν την κυριότητα ή απλώς αποχωρούν.
Η έρευνα από στοιχεία που συγκεντρώνει ο ερευνητής γεωλόγος γεωτεχνικός επικεντρώθηκε στα παράκτια φρέατα επειδή επιμολύνονται ευκολότερα και εκεί υπάρχουν σύνθετα φαινόμενα απαξίωσης και υποβάθμισης όπως αυτό της εισχώρησης του θαλάσσιου νερού.
Σε όλη την περιοχή που μελετήθηκε, βρέθηκαν πολλές ανενεργές, μη σφραγισμένες γεωτρήσεις σε σχέση με τα ενεργά και παραγωγικά φρέατα, ιδίως στις παράκτιες ζώνες της Πελοποννήσου.
«Αγκάθι» το κόστος
Ειδικά προγράμματα για το πρόβλημα των «ορφανών» ανενεργών υδροληψιών έχουν εκπονηθεί σε διάφορες περιοχές όμως τα ποσά που διατίθενται είναι εξαιρετικά μικρά για να καλύψουν το κόστος.
Αναζητώντας ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις κοντά στην ακτή, όπου η σφράγιση και απομόνωση είναι φθηνότερη και έχει μεγαλύτερη περιβαλλοντική απόδοση.
Γράφει η συντακτική ομάδα του ppellados.gr