Αειφόρος Γεωργία, Άρθρα

Σχεδόν το ήμισυ της γεωργικής γης στην Ευρώπη αντιμετωπίζει παράγοντες διάβρωσης

Οι σωρευτικές επιπτώσεις της άροσης, των εργασιών συγκομιδής και της υδάτινης και αιολικής διάβρωσης έχουν αξιολογηθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να προσδιοριστούν οι συνέπειες αυτών των παραγόντων στην αρόσιμη γη.
Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Nature Sustainability δείχνει ότι σχεδόν οι μισές ευρωπαϊκές γεωργικές εκτάσεις αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έναν παράγοντα διάβρωσης του εδάφους.
Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Joint Research Center), το οποίο συνέταξε τη μελέτη, υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Ε.Ε.
«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι 43 εκατομμύρια εκτάρια είναι ευάλωτα σε έναν μόνο παράγοντα διάβρωσης, 15,6 εκατομμύρια εκτάρια σε δύο οδηγούς και 0,81 εκατομμύρια εκτάρια σε τρεις ή περισσότερους οδηγούς», έγραψαν οι ερευνητές. «Περίπου 3,2 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης είναι ευάλωτα στην πιθανή αλληλεπίδραση των αυξημένων πλημμυρών, της ξηρασίας, της υδάτινης και της αιολικής διάβρωσης».
«Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η μετατόπιση του εδάφους από το νερό είναι η πιο σημαντική μορφή διάβρωσης, που αντιπροσωπεύει το 51 τοις εκατό της συνολικής μετατόπισης και περιλαμβάνει το 57 τοις εκατό της συνολικής έκτασης.
Μετατόπιση εδάφους λόγω υδάτινης διάβρωσης στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι είναι ίση με μια μετατόπιση 1 εκατοστού εδάφους ετησίως από μια περιοχή διπλάσια από το μέγεθος του Βελγίου», έγραψαν οι ερευνητές.
Η έρευνα προσδιόρισε επίσης το όργωμα ως τον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα μετατόπισης του εδάφους, αντιπροσωπεύοντας το 36 τοις εκατό του συνόλου. Η αιολική διάβρωση και η συγκομιδή των καλλιεργειών εμφανίστηκαν αμέσως μετά, με 10 και 2,7 τοις εκατό, αντίστοιχα.
Η κατανόηση και η αξιολόγηση της διάβρωσης του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της παραγωγής τροφίμων και του περιβάλλοντος, καθώς το έδαφος είναι το θεμέλιο της γεωργίας και των οικοσυστημάτων.
Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αλλαγές στην ποιότητα του εδάφους «επηρεάζουν την παροχή τροφίμων, την παροχή νερού και τη ρύθμιση, καθώς και τη δέσμευση άνθρακα. Το καλό έδαφος είναι μια σημαντική δεξαμενή μικροβιακών γονιδίων από την οποία εξάγουμε βιοϊατρικούς πόρους. Η χαμηλότερη ποιότητα του εδάφους θέτει αυτή τη διαδικασία υπό αμφισβήτηση».
Η διάβρωση του εδάφους έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της γεωργικής παραγωγικότητας, μειώνει τη σταθερότητα του εδάφους, αλλάζει τη δομή του εδάφους και μειώνει τη βιολογική ικανότητα του εδάφους και την κατακράτηση νερού.
Η διάβρωση έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και βλάπτει «όλες τις κύριες λειτουργίες του εδάφους, όχι μόνο την παραγωγικότητά του», σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι η μελέτη αποτελεί ένα σύνολο προβλέψεων που θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για την ανάπτυξη «ενός αποτελεσματικού στρωματοποιημένου δικτύου παρακολούθησης και ενημέρωσης στοχευμένων στρατηγικών μετριασμού στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023- 2027».
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης της Ε.Ε. που έχει σχεδιαστεί για να «υποστηρίξει τους αγρότες και να βελτιώσει την αγροτική παραγωγικότητα».
Για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση του εδάφους, οι ερευνητές συνέστησαν τη μείωση της έντασης του οργώματος και την αύξηση της φυτικής κάλυψης σε καλλιεργήσιμη γη. «Αυτές οι ενέργειες είναι επωφελείς για τη λειτουργική αγρο-βιοποικιλότητα του γεωργικού συστήματος», έγραψαν.
Η τήρηση αυτών των συστάσεων και άλλων καλών γεωργικών πρακτικών μπορεί να μειώσει τη διάβρωση του εδάφους κατά 27 τοις εκατό, τη διάβρωση του νερού κατά 20 τοις εκατό και την αιολική διάβρωση κατά 9 τοις εκατό.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αξιολόγηση του εδάφους και τα μέτρα διατήρησης θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το European Union Joint Research Center δήλωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της διάβρωσης του εδάφους είναι η πρώτη του είδους της και θεωρείται βάση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της υγείας του εδάφους στην ήπειρο.
«Η Ευρώπη κινείται προς έναν πιο έντονο υδρολογικό κύκλο που θα επιδεινώσει τον αντίκτυπο της διάβρωσης… Η μελλοντική γεωγραφία και οι ρυθμοί διάβρωσης ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά από την κλιματική αλλαγή», σημείωσαν.
«Ο δρόμος προς το βιώσιμο, ουδέτερο από άνθρακα και φιλικό προς τη βιοποικιλότητα σύστημα γεωργίας που υποστηρίζεται στην Ε.Ε. Το Green Deal περνά μέσα από μια θεματική στρατηγική για την προστασία του εδάφους από πολλαπλές ταυτόχρονες διαδικασίες διάβρωσης», πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Το European Union Joint Research Center ανέφερε ότι υπάρχουν επί του παρόντος μόνο ελάχιστα προγράμματα έρευνας για τη διάβρωση του εδάφους σε όλο τον κόσμο, ιδίως η έρευνα Εθνικού Συνεταιρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και το Εθνικό Πρόγραμμα Γενικής Έρευνας της Κίνας για τη διατήρηση του εδάφους και των υδάτων.
Η νέα έρευνα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στρατηγική του εδάφους της E.Ε για το 2030» που θεσπίστηκε πέρυσι για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης της γης.
Πηγή:  www.oliveoiltimes.com 

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Related Posts

2 thoughts on “Σχεδόν το ήμισυ της γεωργικής γης στην Ευρώπη αντιμετωπίζει παράγοντες διάβρωσης

  1. Ο/Η Michael Antonopoulos λέει:

    Καλό

  2. Ο/Η Βασιλεία λέει:

    Ενδιαφέρον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *