Άρθρα, Μεσσηνία

Ερωτηματικά για το αντιπλημμυρικό στον περιμετρικό Φαραί Κερεζένια

Ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα εκτελείται αυτή την περίοδο στην περιοχή Φαραί, του Δήμου Καλαμάτας. 

Το  Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε πρόσφατα θετικά για τις νέες οριογραμμές από την εκτροπή των υδάτων δύο γειτονικών υδατορεμάτων, των Πολιτέικο Ι και ΙΙ, στο μεγαλύτερο τους υδατόρεμα, το  Κερεζένια.  Είναι ένα ιδιαίτερα δαπανηρό έργο, που το πιθανότερο είναι να μην ανταποκριθεί στις κρίσιμες πλημμύρες και να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, στην ευρύτερη περιοχή επιρροής του έργου.

Σχεδιάστηκε για να αποσοβήσει πιθανές πλημμύρες, όπως αυτές του 2016. Τότε που το ρέμα Κερεζένια και τα άλλα πιο μικρά υδατορέματα είχαν κατακλύσει σχεδόν όλη την ανατολική Καλαμάτα. Μια αναγνωρισμένη παράκτια ζώνη  επικινδυνότητας που για μέρες ήταν βυθισμένη κάτω από τη στάθμη του νερού και της λάσπης με τα φερτά υλικά. 

Σύμφωνα με στοιχεία που  δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από σχετική αυτοψία του δημάρχου, εκτελείται με ταχείς ρυθμούς το έργο χωρίς προβλήματα.

Όμως επανειλημμένα έχουμε θέσει σοβαρά ερωτήματα για δύο τουλάχιστον σοβαρότατες ελλείψεις, που έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα και μηδενίζουν την αποτελεσματικότητα  του συνόλου του αντιπλημμυρικού έργου.

Συγκεκριμένα δεν ολοκληρώνεται η εκτέλεση των έργων διευθέτησης της κοίτης ανάντη και σε απόσταση 236 μέτρων, από την θέση 1.110 μέτρα  έως την 1.346 μέτρα, όπως προβλέπεται στην μελέτη που κατατέθηκε στο δήμο. Εγκαταλείπεται δηλαδή τμήμα της υδραυλικής μελέτης σχεδιασμού χωρίς καμία δικαιολογία.

 Δηλαδή η περιοχή εκατέρωθεν του χειμάρρου Κερεζένια που πλημμύρισε και αποζημιώθηκε για πλημμυρικά φαινόμενα, απειλείται πλέον με ακόμα μεγαλύτερες πλημμύρες λόγω της εκτροπής των επιπλέον υδάτων στη λεκάνη απορροής της, σύμφωνα με τη μελέτη σχεδιασμού. Γι’ αυτό και καθορίστηκαν νέες οριογραμμές διευρυμένες σε σχέση με τις αρχικές. Συνεπώς αφού είναι δυσμενέστερη η νέα πραγματικότητα,  πώς και πότε θα προστατευτεί με έργα διευθέτησης στο σύνολο της. Δεν φτάνουν τα χρήματα να υποθέσουμε η δεν θεωρείται η ανθρώπινη ζωή σημαντική στα ορεινά σε σχέση με τα πεδινά.  Αποτελεί αυτό κατάφορη παραβίαση της μελέτης σχεδιασμού και προστασίας. Έχει την έγκριση του ΔΣ του Δήμου η όχι. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει και ποιός αναλαμβάνει τις ευθύνες σε περίπτωση νέας καταστροφής.

Επίσης δεύτερο και σημαντικότερο είναι η υδραυλική επάρκεια των διατομών των υφιστάμενων έργων. Γιατί μπορεί η νέα γέφυρα του περιμετρικού οδικού δικτύου να κατασκευάσθηκε με  ικανοποιητική διατομή που επαρκεί, να υποθέσουμε και για τα νερά εκτροπής από τα νέα ρέματα που εισέρχονται στα Κερεζένια, αλλά δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την παλιά γέφυρα που έχει το μισό και λιγότερο της διατομής της νέας. Αυτή δηλαδή από την οποία διέρχεται η παλιά οδός Λακωνικής. Έχει πολύ μικρότερη διατομή και λειτουργεί ως φράχτης της ροής των επιπλέον υδάτων πλημμυρικής απορροής.

Άρα δεν διασφαλίζεται η επάρκεια των δεδομένων ασφαλείας της νέας υδραυλικής μελέτης. 

Συνεπώς τι να περιμένουμε από ένα τόσο φιλόδοξο αλλά αδιέξοδο τεχνικό έργο.

Ποια η γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου μας. Τι άποψη έχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Το έχει θέσει το ζήτημα στους  εργολάβους και μελετητές καθώς και στο υπουργείο.

Στην ουσία ένα έργο εκατομμυρίων θα παραμείνει ανενεργό αν δεν διευρυνθεί η διατομή της παλιάς γέφυρας που το άνοιγμα της είναι σχεδόν το 1/3 της νέας που κατασκευάστηκε δίπλα της.

Ο δήμος Καλαμάτας θα  αναλάβει την ευθύνη της ασφαλούς λειτουργίας η θα πρέπει να πάρουμε συμπληρωματική απόφαση που να καλύπτει τα ζητήματα που θέσαμε και δεν έχουν διερευνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι κατεπείγον και θα πρέπει να το εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο για λήψη απόφασης με θέμα την  άρση της εκτροπής των υδάτων αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες διατομές του υδατορέματος Κερεζένια η αν δεν γίνουν τα έργα διευθέτησης στο σύνολο τους όπως προβλέπεται στην μελέτη.

Αφήνουμε βεβαίως εκτός σχεδιασμού τα μικρότερα υδατορέματα, που τα περισσότερα με δυσκολία φθάνουν στην θάλασσα για τα επόμενα έργα της κλιματικής μεταβολής με πρώτο στόχο το έτος 2030.

Μιχάλης Αντωνόπουλος

Γεωλόγος – γεωτεχνικός περιβάλλοντος

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *