Άρθρα

Έκθεση της WWF: Η Ελλάδα πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις περιβαλλοντικές παραβάσεις

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας σε παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ· νέες καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο· παράλυση των εθνικών πάρκων· και πλήρης απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής. Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφει η ετήσια έκθεση της WWF για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η έκθεση , η οποία εκδίδεται για 11η συνεχή χρονιά, καλύπτει την περίοδο Ιούλιος 2014 – Ιούλιος 2015 και χωρίζεται σε δύο πολιτικές περιόδους, πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η πρώτη περίοδος, λέει η οργάνωση, χαρακτηρίζεται από «ξέφρενη καταστρατήγηση σημαντικών κανόνων περιβαλλοντικού δικαίου», ενώ η δεύτερη από «απουσία πολιτικού σχεδιασμού για το περιβάλλον και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Η WWF προειδοποιεί για την αύξηση των ανοιχτών υποθέσεων παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της ΕΕ από 25 το 2013 σε 36 το 2004.

Πηγή: WWF Ελλάς


Αναφέρεται επίσης σε νέες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου για τις χωματερές (με χρηματική ποινή), την ανεπαρκή προστασία της θαλάσσιας χελώνας C.caretta και τα μέτρα καταπολέμησης της ρύπανσης των υδάτων από τα λιπάσματα.

Πηγή: WWF Ελλάς


Κάνει ακόμα λόγο για «σχεδόν απόλυτη παράλυση» των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς και για παραχωρήσεις αδειών για μπαρ, καντίνες και ξαπλώστρες σε προστατευόμενες περιοχές Natura, παρά την απόφαση του ΣτΕ για πρόβλεψη μέτρων προστασίας.

Η WWF επικρίνει επίσης τους «αντιδασικούς νόμους» που επιτρέπουν την ανάπτυξη οικισμών σε ευαίσθητες δασικές περιοχές, καθώς και την «περαιτέρω υποβάθμιση» του υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συγχώνευσή του στο νέο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιτίθεται ακόμα στην κυβέρνηση για τη δημιουργία της νέας μονάδας λιγνίτη της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V».

«Είναι αποκαρδιωτική για τη νομική ομάδα του WWF Ελλάς η καταγραφή στις ετήσιες εκθέσεις κυρίως αρνητικών για το περιβάλλον νομοθετικών και πολιτικών εξελίξεων. Η κρίση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως δικαιολογία για την περιθωριοποίηση του περιβάλλοντος σαν πολιτικού παρία» σχολίασε η επικεφαλής πολιτικής της WWF Θεοδότα Νάντσου.

»Είναι σχήμα οξύμωρο ότι στις μέρες μας μόνος προστάτης του φυσικού πλούτου της Ελλάδας είναι η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αν υπήρχε θα έθετε σε εφαρμογή το νέο, περιβαλλοντικά καταστροφικό θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου».

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *