Άρθρα

Διάβρωση βορίων ακτών νομού Χανίων

Η διάβρωση στις βόρειες ακτές του νομού Χανίων έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η ακτογραμμή οπισθοχωρεί προς την στεριά με κίνδυνο να εξαφανιστούν οι παραλίες και να κινδυνεύσουν παράκτιες κατασκευές. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν συνεκτιμήσουμε τον τουριστικό παράγοντα, καθώς οι παραλίες αυτές αποτελούν πόλο έλξης πολλών χιλιάδων τουριστών ετησίως προσφέροντας εργασία σε μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού. Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση είναι οι παράνομες αμμοληψίες και το κτίσιμο πάνω στην ενεργή ζώνη των παραλιών χωρίς κάποιο σχεδιασμό.

Η λύση που ενδείκνυται, κυρίως, για την αναστροφή του διαβρωτικού μηχανισμού είναι η ήπια παρέμβαση με τον εμπλουτισμό των παραλιών με ίζημα(άμμο) από τον βυθό της θάλασσας. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η μέθοδος αυτή επιφέρει αξιόλογα αποτελέσματα, καθώς είναι περιβαλλοντικά φιλική και έχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά το τεχνοοικονομικό σκέλος, η μέθοδος αυτή είναι υλοποιήσιμη και το κόστος δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για σκληρές λύσεις, όπως κυματοθραύστες ή προβόλους.

Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη για μία ενιαία δράση για την καταπολέμηση της διάβρωσης και όχι μεμονωμένες δράσεις. Ήδη το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έχει ξεκινήσει έρευνες, μέσω της παρατήρησης των κυματισμών από δύο κυματομετρητές που έχουν τοποθετηθεί στον κόλπο των Χανίων, ώστε να γίνει μία μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την προστασία των βόριων ακτών του νομού. Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών αυτών αναμένονται το φθινόπωρο του 2014.

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *