Άρθρα, Ελλάδα

Το Πράσινο & Μωβ για το περιβάλλον

Το Πράσινο & Μωβ είναι ένα νέο πολιτικό σχήμα προοδευτικό, ευρωπαϊκό και οικολογικό που ενώνει για πρώτη φορά τον οικολογικό χώρο της Ελλάδας σε συνεργασία το χώρο του ευρωπαϊκού προοδευτισμού. Το Πράσινο & Μωβ προωθεί ένα πρόγραμμα με ολοκληρωμένες θέσεις βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών σε όλα τα θέματα που αφορούν τις εθνικές εκλογές. Οι προτάσεις αυτές κινούνται σε τέσσερις άξονες:

1. Δημιουργία μιας αποδοτικής και δίκαιης οικονομίας.

2. Προστασία του περιβάλλοντος.

3. Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

4. Εκσυγχρονισμός των θεσμών του κράτους.

Για την προστασία του περιβάλλοντος τo προγραμματικό πλαίσιο της συμμαχίας προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πράσινη μετάβαση, την αγροτική παραγωγή και την προστασία των ζώων. Υποστηρίζει ότι η πράσινη μετάβαση είναι μία μεγάλη πρόκληση αλλά και οικονομική ευκαιρία για τη χώρα, η οποία άμεσα μπορεί να παράγει όλη την ενέργεια που καταναλώσει, αλλά και να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, για την πράσινη μετάβαση το πρόγραμμά υποστηρίζει τον πλήρη μηδενισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2040, με πάνω από 80% ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή το 2030 και βιώσιμη χωροθέτηση των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα το Πράσινο & Μωβ προτείνει μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

● Ενεργειακή εξοικονόμηση, με έμφαση σε οικονομία χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια.

● Δημιουργία αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών με χαμηλό εισιτήρια, πόλεις φιλικές στο περπάτημα, το ποδήλατο και στην ελαφριά ατομική ηλεκτροκίνηση.

● Προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών, με άμεση επαναλειτουργία προαστιακών ήδη υπαρχόντων γραμμών.

● Ενθάρρυνση της αυτοπαραγωγής και των ενεργειακών κοινοτήτων.

● Επενδύσεις σε εκτεταμένη αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

● Σταδιακή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα.

● Προγράμματα χρηματοδοτήσεων για μαζικές ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, αυτοπαραγωγή και αποθήκευση για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

● Χωροθέτηση για ΑΠΕ κατά προτεραιότητα σε περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση. Στηρίζουμε τη δημιουργία πλωτών αιολικών με ορθό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

● Στόχος το 50% των ΑΠΕ να βρίσκονται σε ενεργειακές κοινότητες, αυτοπαραγωγή, μικρές/μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Για τις λιγνιτικές περιφέρειες το Πράσινο & Μωβ προωθεί σχέδιο για συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση χωρίς κανένα/καμία πίσω, στηριγμένη στο φυσικό τους πλούτο και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα σε παραγωγή και αποθήκευση 100% καθαρής ενέργειας. Θεωρεί κρίσιμη μία ολιστική αξιολόγηση των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, ώστε να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Για την αγροτική παραγωγή στηρίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική Farm 2 Fork και τους στόχους του 2030 για 80% μείωση της χρήσης αγροχημικών και για 25% μερίδιο βιολογικής παραγωγής. Προωθεί αποτελεσματικές πολιτικές προστασίας του εδάφους, των υπόγειων νερών και των αγροτικών οικοσυστημάτων και ζητάει την άμεση απαγόρευση αγροχημικών που απειλούν τις μέλισσες και τη βιοποικιλότητα.

Το Πράσινο & Μωβ προωθεί επίσης νέα οικονομικά εργαλεία στήριξης, εκπαίδευση για νέες ειδικότητες αλλά και αναβάθμιση παραδοσιακών επαγγελμάτων και γνώσεων για συνδυασμό της παραγωγικής δραστηριότητας με υπηρεσίες μακροχρόνιας διασφάλισης των φυσικών πόρων. Προτείνει ειδικά φορολογικά κίνητρα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για για νέους αγρότες για την πρώτη 3ετία καθώς και ένα πρόγραμμα διεθνούς αναγνώρισης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Για την προστασία των ζώων και του κλίματος το Πράσινο & Μωβ αναγνωρίζει ότι η εντατική, βιομηχανική κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον. Η σημερινή υπερκατανάλωση κρέατος επιβαρύνει ιδιαίτερα σοβαρά και τη δημόσια υγεία. Επιδιώκει, λοιπόν, σταθερά βήματα για έξοδο από την εντατική εκτροφή με μείωση 50% στην κατανάλωση κρέατος μέσα από πολιτικές που ενθαρρύνουν βιώσιμη διατροφή με μεταφορά των επιδοτήσεων της εντατικής κτηνοτροφίας σε βιολογική γεωργία και σε γεωργία χαμηλών εισροών.

Στα ειδικότερα αιτήματα, προωθεί και ένα πλαίσιο αποτελεσματικότερης προστασίας για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς, οδικό χάρτη για την πλήρη κατάργηση της παραγωγής γούνας από ζώα και ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού των επιπτώσεων του κυνηγιού.


Γράφει ο Στέφανος Τύρος
Φυσικός-Οικονομολόγος, Ερευνητής

NewsLetter

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέα δημοσίευση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *